Biljartvereniging “De Fleanende Bal”

Kûbaarder biljartvereniging ‘De Fleanende Bal werd opgericht in 1958 en zit reeds ruim in het zestigjarig jasje. Ontelbare malen hebben de leden een partijtje biljart gespeeld in het Doarpshûs, waar de sfeer gemoedelijk is en de gezelligheid minstens zo belangrijk is als de onderlinge competitie.
De vereniging telt momenteel een kleine 30-tal leden waarvan een groot deel elkaar op donderdagavond in het dorpshuis ontmoet. Naast de wekelijkse biljartavond voor de competitie worden er avonden belegd voor ledenwedstrijden (libre, bandstoten, drie-banden en pearkebiljert). Ook vinden er wedstrijden plaats met naburige verenigingen.

Nieuwe leden zijn van harte welkom dus, aarzel niet om je aan te melden. Perfecte beheersing van het spel is geen voorwaarde voor toelating; want geoefende leden van ‘De Fleanende Bal’ helpen je graag op weg om te voorkomen dat de bal over de rand van het biljart vliegt. Kom gerust eens proefspelen om te kijken hoe het bevalt. De koffie staat klaar. Aanmelden kan bij één van onderstaande bestuursleden:

Freek van Embden Voorzitter 0648778635
Wim Smit Secretaris 0622415642
Jelle Kooistra Penningmeester 0614881803
Klaas de Boer Algemeen 0611467651
Simon Nieuwenhout Algemeen en Spelscores 0653297367

Updated 11-2022

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

12 januari 2023 – Burgwerd in Kubaard – Titelverdediging

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

.


17 en 24 november 2022 – Zomaar een paar shots en video

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

.

Op 28 januari 2023 werd door De Fleanende Bal de traditionele ledenwedstrijd “Triatlon” gehouden.

Roan Lichthart trad op als organisator van deze avond. Waarvoor “HULDE!!”.
Hij was goed voorbereid qua puntentelling en speelde soepel in op wijzigingen in het deelnameveld en aanpassingen van speelduren.
Na enig “duwen” tijdens de weken ervoor, waren er voldoende aanmeldingen om de wedstrijd door te kunnen laten gaan en op het laatste moment waren er 13 deelnemers. Om de zg. “Steande Man” te voorkomen schoof Roan een top biljartser uit het damesbiljart naar voren: Janke Lichthart. Zij trad op als reddende engel en speelde als gast een aantal verdienstelijke wedstrijden.

Niet alleen diegene die boven het biljart een defecte lamp verwisselde stond onder spanning, maar ook in het gehele speelveld was een licht opgewonden spanning duidelijk te voelen. De OEH’s en OH’s na een, op een mm na en soms waarschijnlijk minder, gemiste bal waren alom te horen. De lichte “ZUCHT” na een misser en een hartgrondig “YES” als een ingewikkelde bal werd afgerond met een carambole, waren, zoals gewoonlijk, karakteristiek voor een dergelijke avond. Ook de [humoristische] opmerkingen aan de zijlijn deden qua sfeer een behoorlijke duit in het zakje. Wie niet hoefde te spelen of te arbitreren, zat gezellig aan de bar en kletste even bij over zonne-energie, persoonlijke omstandigheden en wat dies meer zij.
Na de eerste ronde werd al snel het aantal te behalen punten verminderd i.v.m. de te lange speelduur per partij en daardoor oplopende wachttijden. Bovendien: “Wie gaat er nou vlak voor zijn zondags ontbijt nog een biljartwedstrijd spelen?”
Toen die aanpassing eveneens niet leidde tot een acceptabele eindtijd werden de te behalen punten later nog eens gehalveerd. Dit resulteerde in een eindtijd van ca. 01:00 uur.
Om een lang verhaal wat korter te maken, uiteindelijk speelden Tjerk en Roan om de 1e en 2e plek in de winnaarsronde en in de verliezersronde waren Ype en Simon in een stevige nek aan nek – race verwikkeld.
Het, “te betwisten”, eindresultaat was dat de beide heren die de wedstrijd begeleidden de eerste plekken veroverden. Roan werd 1e in de winnaarsronde en Simon werd 1e in de verliezersronde.
Valt uit te rekenen dat Tjerk 2e werd bij de winnaars en Ype 2e werd bij de verliezers. Gelukkig werden er 4 prijzen uitgereikt, waardoor het leed voor de verliezers werd verzacht middels Alcohol en Snack.
Conclusie: Roan nu trots bezitter is van de felbegeerde wisselbokaal!!

Al met al kunnen we terugkijken op een wederom gezellige club-avond
Tot de volgende keer,
Simon/Roan

Op 26 november 2022 werd de ledenwedstrijd “Bandstoten” gehouden.

Uiteindelijk waren er 12 deelnemers die streden om de felbegeerde prijzen en natuurlijk de wisseltrofee.
Verrassend was de actie van twee leden die plots  en onverwacht met 2 juspannen overheerlijke gehaktballen op de proppen kwamen.
Dat lieten de biljarters zich goed smaken. Ook zij kregen applaus tijdens de prijsuitreiking. Bij geruchte vernomen kunnen we in Kubaard binnenkort een gehaktbal competitie verwachten, waarbij op een aantal criteria zal worden gelet. We zullen het zien.

Na gehaktballen en een aantal stevige potjes werd de finale gespeeld. In de verliezersronde ging Wyb Schukken en Simon Nieuwenhout de strijd aan om de eerste en tweede plek. Na een gelijklopend spel wist Simon Wyb toch af te troeven. Eindstand Wyb nr 2 en Simon nr 1.

De winnaarsronde was al niet minder spannend. Daar streden Freek van Embden en Iede Sijszeling om de eerste plek.

Daar werd de eindstand Iede nr 1 en Freek nr 2. Iede is dus bekerwinnaar en kan de wisseltrofee binnenkort verwachten met zijn naam ingegraveerd.